Oblicz tgα
Antek: oblicz tgx jeśli tg(x−45o)=5 BEZ użycia wzoru tg(x−y)
5 gru 20:35
Antek: w sensie, że bez użycia tg(x − y) = tgx − tgy/ 1 + tgx*tgy
tylko innym sposobem
5 gru 20:36
5 gru 20:40
Antek:
sinx(x−45
o)=5cosx
sinx−cosx=5
√2cosx
sinx=(5
√2+1)cosx
tgx=5
√2+1
Gdzie mam błąd?
5 gru 20:55
sushi_gg6397228:
pierwsza linijka głupoty
5 gru 20:58
Antek: to jak mam to podstawić?
zrobiłem tak jak mówisz
5 gru 21:01
5 gru 21:01
Antek: jak to wymnożę to mam sin(x−45o)=5cos(x−45o)
jak podniosę to do kwadratu to wychodzi cos2(x−45o)=126
a bez mnożenia nie widze tu innej drogi
5 gru 21:15
sushi_gg6397228:
rozpisujesz sin (a−b)=... to samo dla cosinusa
5 gru 21:18
Antek: aaaaa..

dzięx
5 gru 21:28
sushi_gg6397228:
na zdrowie
5 gru 21:28
Antek: widzę, że ponad 5 godzin dziś odpowiadasz, no ładnie
5 gru 21:31
+-:

sinx z twierdzenia sinusów, dalej prosto
5 gru 22:47