rownanie kwadratowe
dowodhelp: x2 − 2√x2 + 1 − 2 = 0
dodaję do obu stron 1
x2 + 1 − 2√x2 +1 − 2 = 1
t = √x2 + 1
t2 − 2t − 3 = 0
Δ=16
t1=3
t2 = −1
3 = √x2 + 1
obustonnie do potęgi 2
32 = | x2 + 1| <−− ( nie ma dwóch przypadków, bo liczba pod modułem będzie zawsze dodatnia,
tak? )
9 = x2 + 1
x = 2√2 −2√2
−1 = √x2+1
obustronny kwadrat
(−1)2 = x2 + 1
0 = x2
0 = x
Czy ktoś może mi powiedzieć czy to jest dobrze? I kiedy nie rozpisujemy dwóch przypadków w
module? Tylko, gdy gołym okiem widać, że liczba będzie zawsze dodatnia?
5 gru 19:48
sushi_gg6397228:
t>0 bo masz podstawienie
5 gru 19:51
misiak:
1. moduł w tej sytuacji nie ma zastosowania
2. podstawiając t=√x2+1 zakładamy: t≥0 stąd t=−1 nie daje rozwiązań.
3. są dwa rozwiązania x=2√2 lub x−2√2
moduł stosujemy gdy: √x2=|x|
5 gru 19:54
dowodhelp: Dziękuje.
5 gru 19:58
dowodhelp: A może jeszcze jeden przykład..
x2 − 4x − 6 = √2x2 −8x + 12
t= √x2 − 4x − 6
t = 2t2 + 24
Δ mi wychodzi ujemna, a w rozwiązaniu x = −2, x = 6..
Mógłby mi ktoś powiedzieć co robię źle?
5 gru 20:19
sushi_gg6397228:
źle podstawiasz
5 gru 20:21
dowodhelp: Już zrobiłem.. Patrzyłem 15 minut i nie dostrzegałem błędu, boże nie wiem co się ze mną dzieję.
XD Dzięki..
5 gru 20:24
sushi_gg6397228:
na zdrowie
5 gru 20:25