Logarytmy
POMOCY: Proszę o pomoc przy rozwiązaniu logarytmu:
log12=a
log2=b
log90=

?
W podręczniku podana jest odpowiedź 2a−4b+1, a nam wychodzi 1−4b. Gdzie robimy błąd?
5 gru 19:15
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, bo nie jestem jasnowidzem
5 gru 19:20
POMOCY: log12 = log(6*2)=log6+log2=b+log(2*3)=b+log2+log3=2b+log3=−2b
log90 = log(10*9)=1+log9=1+log(3)2 =1+2log3=1−4b
5 gru 19:32
sushi_gg6397228:
log 12= 2b+ log 3
5 gru 19:36
POMOCY: A jak obliczyć log90?
5 gru 19:42
sushi_gg6397228:
wyznacz ile jest log3
a potem podstaw do log90= 1 + 2* log3
5 gru 19:43
Eta:
@ POMOCY
Dobrze liczyłaś ..... do momentu...... log12=......=2b+log3 i log12=a
to 2b+log3=a ⇒ log3=a−2b
log90=........ = 1+2log3 = 1+2(a−2b)=......
5 gru 20:05