F(x)
pawel: Dana jest funkcja y= ax2 + bx + c. Wartość największa funkcji jest równa 10. Funkcja jest
rosnąca jedynie w przedziale (− nieskończoność ; 2> a do jego wykresu należy punkt A(4;−2).
Wyznacz a, b, c .
Ktoś chciałby pomóc w rozwiązaniu i wytłumaczeniu ?
5 gru 19:01
sushi_gg6397228:
w zadaniu podali "p" i "q"
ile one wynoszą ?
5 gru 19:04
Eta:
xw=p=2 i yw=q=10 , W(2,10) i A(4, −2)
z postaci kanonicznej: y=a(x−p)2+q
−2=a(4−2)2+10 ⇒ a= −3
y= −3(x−2)2+10 =...........= −3x2+12x −2
a=.... b=...... c=.....
5 gru 19:12
pawel: skąd te xw=p=2 ?
5 gru 19:22
Eta:

f(x) rosnąca dla
x∊(−∞, p) ⇒
p=2
y
max =
q=10
5 gru 19:29
pawel: dziękuje

5 gru 19:43