POMOCY
oskar:

Cześć.
Pole trójkąta ostrokątnego równoramiennego o ramionach 4
√2 jest równe 8.
Oblicz kąt przy podstawie. Rysunek sam narysowałem.

Ktoś pomoże ?
5 gru 17:31
Jerzy:

P = 2x*h i x
2 + (4
√2)
2 = h
2
5 gru 17:37
misiak:
16sinα=8
| | 1 | |
sinα= |
| i trójkąt ostrokątny −−−>α=30o |
| | 2 | |
Kąt między ramionami −−−−>30
o
Kąt przy podstawie −−−−−> 75
o
5 gru 17:42
oskar: Misiak możesz to rozwinąć ? te swoje działania bo nie rozumiem. Prosszę
5 gru 17:49
sushi_gg6397228:
wzór na pole trójkata
5 gru 18:29
misiak: | | 1 | |
Pole trójkąta można obliczyć z wzoru |
| xy sinα |
| | 2 | |
gdzie x,y to długości boków trójkąta i α kąt między tymi bokami
| | 1 | |
Stąd: P= |
| *4√2*4√2*sinα |
| | 2 | |
8=16sinα
5 gru 18:33
pawel: znam wzor na pole b*a*sin alfa ale 1/2 2 do kwadratu * sin alfa nie.
5 gru 18:35
pawel: Dziękuje


! MISIAK


ale to banalne było ..
5 gru 18:35
misiak:
Jeśli x=y=b to mamy b2
5 gru 18:35