chemia
mario: 1. W mieszaninie gazów doskonałych wodoru, tlenku węgla i metanu udział masowy wodoru wynosi
7%, a metanu 25%. Obliczyć stałą gazową mieszaniny, objętość właściwą i gęstość w temperaturze
400 K przy ciśnieniu nanometrycznym 0,15mPa, jeśli ciśnienie otoczenia wynosi 10240 mmHg.
2.W zbiorniku o pojemności 125 m3 znajduje się gaz osobniczy przy ciśnieniu 5 bar i
temperaturze 18 °C. Skład molowy tego gazu jest następujący:
H2=0,46
CH3=0,32
CO2=0,15
a resztę stanowi azot. Po zużyciu pewnej ilości gazu ciśnienie jego zmalało do 200 kPa, a
temperatura obniżyła do 12 °C. Obliczyć masę zużytego gazu koksowniczego.
5 gru 17:19