proszę o jakąś wskazówkę ;)
olaa: Rozważmy trapez prostokątny ABCD o podstawach AB i CD oraz kątach prostych przy wierzchołkach A
i D. Ponadto punkt S jest środkiem okręgu wpisanego w ten trapez oraz |SB|=4 i |SC|=2. Oblicz
obwód trapezu ABCD
5 gru 17:18
sushi_gg6397228:
zacznij od rysunku
5 gru 17:19
olaa: niewiele mi dał rysunek, pewnie trzeba będzie skorzystać z tego, że okrąg w czworokąt można
wpisać tylko wtedy gdy a+c=b+d, ale nie wiem co więcej
5 gru 17:33
sushi_gg6397228:
narysuj tutaj, zaznacz dane z zadania
5 gru 17:36
olaa:
5 gru 17:46
sushi_gg6397228:

masz katy proste
ukladaj Pitagorasy
5 gru 17:54
olaa: Ok, ok, chyba wiem co dalej, dziękuję

Teraz można skorzystać z trójkąta prostokątnego:
(y−x)
2 + (2r)
2=(x+y)
2
i wykorzystać te
r
2+y
2=16
r
2+x
2=4
A jakiś inny sposób?
5 gru 18:14
misiak: " Czerwony " trójkąt jest prostokątny i można z tw. Pitagorasa obliczyć BC
5 gru 18:18
misiak: Potem promień okręgu : rc=2*4
( porównując wzory na pole trójkąta prostokątnego)
5 gru 18:20
misiak:
h=2r i a+b=h+c
Obw=2(h+c)
5 gru 18:21
misiak:
c=√4+16=2√5 długość ramienia trapezu
2√5*r=2*4
10r=8√5
r=0,8√5 −−−−−> h=1,6√5
h+c= 3,6√5
Obw=7,2√5
5 gru 18:26
olaa: Wychodzi to samo

A skąd pewność, że "czerwony" jest prostokątny ?− zadanie maturalne, więc
pasowałoby napisać dlaczego tak jest
5 gru 18:36
sushi_gg6397228:
wpisz katy i dostaniesz
a+a+b+b=180o
5 gru 18:37
misiak:
suma kątów przy ramieniu trapezu jest równa 180o iśrodek okręgu leży na przecięciu
dwusiecznych
5 gru 18:38
misiak: 2α+2β=180o
5 gru 18:38
olaa: fakt, dziękuję
5 gru 18:40