prawdopodobieńśtwo
saba: Na płaszczyźnie dane są dwie proste równolegle, niepokrywające sie. Na jednej z nich zaznaczono
sześć punktów, a na drugiej n punktów, gdzie n≥2. Oblicz n, jesli prawdopodobieństwo tego, ze
trzy losowo wybrane punkty spośród zaznaczonych są wierzchołkami trójkąta, wynosi 9/14.
1 opcja: z pierwszej prostej 1 punkt z drugiej 2
czyli 6 po jeden razy n po dwa= 3n2−3n
2 opcja+ z pierwszej dwa punkty z drugiej jeden
czyli 6 po 2 razy n po jeden= 15n
i co teraz powinna zrobic? Przyronac sume wynikow do 9/14 czy jak inaczej? i czy mój sposób
myślenia jest tutaj dobry czy inaczej powinno się to zrobić?
5 gru 16:43
Mila:
Początek dobry.
| | | |
|Ω|= | na tyle sposobów możesz wybrać 3 punkty |
| | |
| 6*(3n2+12n) | | 9 | |
| = |
| |
| (n+6)*(n+5)*(n+4) | | 14 | |
5 gru 19:04