Przekształcenie wzoru.
Dawidw: Witam mam wzór:
a x m2 = g x m2 − a x m1
x − znak mnożenia
Jak przekształcić abym miał po jednej stronie a. Potrafie przekształacać ale jak mam po dwóch
stronach tą samą niewiadomą to zgłupiałem. Możecie to rozpisać bo nie zależy mi na wyniku
tylko na sosobie przekształcenia.
5 gru 16:43
sushi_gg6397228:
* mnozenie
przenies wyrazenie z "a" na lewa strone
5 gru 16:45
Dawidw: a*m2 + a*m1 = g*m2
5 gru 16:56
sushi_gg6397228:
obstawiam m1 i m2 a nie m1 i m2 z boku jest ściaga jak sie robi indeksy dolne
wyciagnij "a" przed nawias
AB+AC= A(B+C)
5 gru 16:59
Dawidw: a(m1+m2) =g*(m2)
5 gru 17:02
sushi_gg6397228:
jezeli nawias jest rózny od zera, to mozna przez niego podzielic obustronnie
5 gru 17:03
Dawidw: czyli ostatecznie wygląda to tak?:
a=g*m2/m1+m2
5 gru 17:09
sushi_gg6397228:
przy zapisie bez nawiasów wynik nieprawidłowy
5 gru 17:10
Dawidw: dlaczego nieprawidłowy? przecież w mianowniku jest tylko m1+m2 i czy on będzie w nawiasie czy
nie to wynik tego dodawania będzie taki sam a m2 i tak nie można skrócić bo są inne działania
w liczniku i mianowniku
5 gru 18:00
sushi_gg6397228:
zapis
| | a | | a | |
a/b+c oznacza |
| +c a nie |
| |
| | b | | b+c | |
5 gru 18:04
Dawidw: aha okej dzięki za pomoc
5 gru 21:04
sushi_gg6397228:
na zdrowie
5 gru 21:08