ciąg rozbieżny
Majka: Hej! Wytłumaczy mi ktoś, czemu taki ciąg jest rozbieżny?
Bo przecież czy weźmiemy wyrazy parzyste czy nieparzyste granica i tak wyjdzie 1, chyba xd
(1+1/n)(−1)n
5 gru 16:41
5 gru 16:42
Majka: chyba nic mi to nie mówi
5 gru 16:45
sushi_gg6397228:
masz zapisac poprawnie przyklad
5 gru 16:48
Majka: (n+1n)(−1)n
5 gru 16:54
sushi_gg6397228:
policz dla kilku poczatkowych wyrazów
n=1
n=2
n=3
n=4
n=5
5 gru 16:55
Majka: ale jakikolwiek podciąg bym wybrała, będzie on zbieżny do jedynki, bo będzie się równał albo
5 gru 17:01
sushi_gg6397228:
masz podstawiać liczby
n=1 i liczymy
n=2 i liczymy
5 gru 17:04
Majka: tak, ale granica to głównie wartość dla tych dalszych wyrazów, a nie początkowych
da się to jakoś tak bardziej "dowodowo" pokazać?
5 gru 17:10
sushi_gg6397228:
aby zobaczyć sens i istote trzeba zrobić na piechote na pierwszych 6−ciu, 10ciu wyrazach
jak nabierzesz wprawy to bedzie widac bez liczenia ( na prostych przykładach)
5 gru 17:14
b.: | | n+1 | | n | |
Nie jest rozbieżny. Zależnie od parzystości n wyraz an jest równy |
| lub |
| , |
| | n | | n+1 | |
więc
5 gru 17:32
Majka: w odpowiedziach jest napisane, że jest rozbieżny, chyba że tam jest błąd, tak też się zdarza xd
5 gru 18:07