Zbadaj funkcję
Mythic: Mam wyznaczyć ekstrema i punkty przegięcia takiej funkcji:
Wychodzi mi że od (−
∞,0) funkcja jest dodatnia, kiedy powinna być ujemna.
A w punktach przegięcia to już się w ogóle miotam.
5 gru 16:24
sushi_gg6397228:
dziedzina
zapisz swoje obliczenia
5 gru 16:26
J:
policz pochodną
5 gru 16:30
Mythic: Df= R \ {1}
| | 3x2 * (x−1) − (x3 *1) | | 2x3 − 3x2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | x2 − 2x +1 | |
x
2(2x−3)=0
x=0 lub 2x−3=0
5 gru 16:35
sushi_gg6397228:
1 błąd, nie wymnaza sie mianownika, bo g.. potem z tego widac
2. narysuj wykres pochodnej dla jego M.Z.
5 gru 16:37
J: gdzie pochodna zmienia znak ?
5 gru 16:38
Mythic:
5 gru 16:56
sushi_gg6397228:
teraz widzisz gdzie pochodna jest +, a gdzie −
5 gru 16:58
Mythic: a jaki jest system rysowania tego wykresu, bo tutaj to sam mi się narysował?
5 gru 17:00
J:
zatem funkcja posiada ...... lokalne w punkcie: x = ?
5 gru 17:02
Mythic: maksimum
5 gru 17:04
J:
nie
5 gru 17:06