Czy dobrze rozwiązałam zadanie?
Ozzy: Wyznacz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=ax2+bx+c, jeśli ma on miejsca zerowe 4 i
−7.
f(x)=x2+bx+c
a=1
x1=−b−√Δ/2a
4=−b−√Δ/2
8=−b−√Δ
x2=−b+√Δ/2a
−7=−b+√Δ/2
−14=−b+√Δ
8=−b−√Δ
−14=−b+√Δ
−6=−2b
b=3
−14=−b+√Δ
−14=−3+√Δ
−11=√Δ
Δ=121
Δ=b2−4ac
121=32−4x1xc
121=9−4c
112=−4c
c=28
A więc b wynosi 3, a c 28. Czy dobrze rozwiązałam to zadanie?
5 gru 16:06
5-latek: Z postaci iloczynowej y=(x−4)(x−(−7) to y=(x−4)(x+7) wymnóż to
5 gru 16:08
Ozzy: W wyrażeniu y=ax2+bx+c pomyliłam się, ma być oczywiście bez litery a.
5 gru 16:10
sushi_gg6397228:
dlaczego przyjąłeś x1= 4 a x2= −7 ?
5 gru 16:10
Ozzy: Przyjęłam tak, gdyż w treści jest napisane, że to są miejsca zerowe (mam nadzieję, że dobrze to
zrozumiałam).
5 gru 16:13
5-latek: Czesc

Dlatego ze piszse miejsca zerowe
5 gru 16:13
5-latek: Aaaa
5 gru 16:14
sushi_gg6397228:
a dlaczego nie x1= −7 , x2= 4 ?
5 gru 16:14
Ozzy: Czyli z tego wyszło:
y=(x−4)(x+7)
y=x2+7x−4x−28
y=x2+3x−28
a=1 b=3 c=−28 (wyżej nie dopisałam minusa przy 28), czyli z tego wynika, że rozwiązałam to
dobrze?
5 gru 16:17
Ozzy: Hm, dobre pytanie, po prostu z automatu przypisałam x1 jako 4, nie zastanawiając się nad tym
5 gru 16:18
sushi_gg6397228:
x1 < x2 czy x1 > x2 jak rozpiszesz wzór
5 gru 16:19
Ozzy: Tak właściwie to x1 może być większe od x2? Bo pogubiłam się teraz trochę.
5 gru 16:23
sushi_gg6397228:
zapisz z definicji
x1=...
x2=...
i wyciagnij wnioski
5 gru 16:25
Ozzy: No tak, z definicji wynikałoby, że nie może. Dzięki za zwrócenie uwagi, spróbuję przypisać to
na odwrót.
5 gru 16:29