liczby zespolone rownania
liczbyt zespolone: (2+i)a(1+2i)b=−1−4i
Wychodzi mi ujemna delta, to dobrze? Znaczy wiem, że w zespolonych może być ujemna, ale co
dalej z tym zrobić?
5 gru 15:40
Janek191:
Dobrze napisana jest lewa strona równania ?
5 gru 15:42
liczbyt zespolone: Był mały błąd, już poprawiam.
(2+i)a+(1+2i)b=1−4i
5 gru 19:16
sushi_gg6397228:
przemnoz przez nawias
5 gru 19:19
liczbyt zespolone: Wychodzi mi takie równanie:
2a+b=1
a+2b=−4
5 gru 19:22
sushi_gg6397228:
podstawianie lub przeciwne wspolczyniki
5 gru 19:24
liczbyt zespolone: Dobra, juz wiem gdzie zrobiłem błąd. Źle wyznaczyłem..
5 gru 19:27
liczbyt zespolone: Dobra, jednak nadal źle.. Wyznaczam, 1 równaniu b, czyli
b=1−2a − podstawiam pod drugie równanie
5 gru 19:34
sushi_gg6397228:
pierwszy post ..= −1 −4i
potem gdzies minusa wcięło
5 gru 19:37
liczbyt zespolone: tak, napisałem przecież, że był błąd.
5 gru 19:38