odległość punktu od prostej
załamana: oblicz odległość punktów A i B od prostej l. Czy prosta AB jest równoległa do prostej l?
| | 2 | |
a) A(1,4); B(5,5); l:y = |
| x −6 |
| | 5 | |
| | 1 | |
b) A(−4,−2); B(2,6); l:y = 1 |
| x −5 |
| | 3 | |
c) A(−5,−1); B(7,−6); l:y = −2,4 x
5 gru 15:23
Janek191:
lub
5 y = 2 x − 30
2 x − 5 y − 30 = 0
A = (1 , 4)
| | I1*2 + 4*(− 5) − 30 I | | 49 | |
d1 = |
| = |
| |
| | √22 + (−5)2 | | √29 | |
B = ( 5; 5)
| | I 2*5 − 5*5 − 30 I | | 45 | |
d2 = |
| = |
| |
| | √29 | | √29 | |
Prosta AB nie jest równoległa do prostej l.
5 gru 15:31
===:
a)
| | 5−4 | | 1 | |
prosta przechodząca przez punkty A i B ma współczynnik kierunkowy a= |
| = |
| |
| | 5−1 | | 4 | |
zatem nie jest równoległa do prostej l (prosta l ma współczynnik 2/5)
Odległość punktów od prostej policz ze wzoru
5 gru 15:34
5-latek: sam już nie wiem czy Ci pomagać
Dlatego ze nie odpisujesz na posty ani nie podziękujesz
Napisz wzor na odleglosc punktu od prostej najpierw
5 gru 15:35