Funkcja kwadratowa
Ozzy: Dana jest funkcja kwadratowa y=ax2+bx+c. Wartość największa funkcji jest równa −7. Funkcja
jest rosnąca jedynie w przedziale (−∞;−1), a do jej wykresu należy punkt A(−4;−10). Wyznacz
wartość współczynnika a, b, c.
Wartość a wyszła mi 3/7, b 6/7, c −46/7, ale jestem niemal pewna że zrobiłam coś źle. Pomoże
ktoś?
5 gru 14:06
Jerzy:
na pewno źle , jeśli a > 0 ,to funkcja kwadratowa nie ma maksimun
5 gru 14:09
Jerzy:
Masz trzy warunki:
1) f(−1) = −7
2) f(−4) = −10
5 gru 14:13
Ozzy: Nie rozumiem dlaczego tak, wytłumaczyłbyś?
5 gru 14:20
Jerzy:
funkcja kwadratowa ( a <0 ) osiąga maksimum dla xw ( xw = − 1 , co wynika z treści zadania :
" jest rosnąca w przedziale (−∞,−1)
5 gru 14:23
Ozzy: Hm, jak wobec tego to rozwiązać? Próbuję, ale nawet nie wiem od czego zacząć
5 gru 14:32
Jerzy:
1) a(−1)2 + b(−1) + c = −7
2) a(−4)2 + b(−4) + c = −1o
3) jw
układ trzech równań
5 gru 14:42
misiak:
można też zapisać tak: W=(−1,−7)
postać kanoniczna: f(x)=a(x+1)
2−7 i punkt A(−4,−10)
−10=a(−4+1)
2−7
−3=9a
pozostaje uporządkować ten wzór i odczytać współczynniki
5 gru 14:52
Ozzy: Ok, chyba dałam radę, dziękuję wszystkim za pomoc
5 gru 15:19