HELP
Szaja: Wykaz ze różnica kwadratów liczb niepodzielnych przez 3 jest liczba podzielna przez 3.
5 gru 14:00
Janek191:
( 3 n + 2)2 − ( 3 n + 1)2 = 9 n2 + 12 n + 4 − ( 9 n2 + 6 n + 1) = 6 n + 3 = 3*( 2 n + 1) −
liczba podzielna przez 3
5 gru 14:24
Janek191:
Zrobiłem dla kolejnych liczb.
5 gru 14:25
Szaja: dla kolejnych to ja umiem lel
5 gru 14:38
Przemysław: a, b − dowolne, niepodzielne przez 3, spełniające:
a≡1 mod 3
b≡2 mod 3
⇒
a
2≡1 mod 3
b
2≡1 mod 3
możemy mieć następujące kombinacje:
a
2−b
2≡0 mod 3
b
2−a
2≡0 mod 3
a
2−a
2=0=3*k, k=0 ⇒ k∊ℤ
b
2−b
2=0=3*k, k=0 ⇒ k∊ℤ
Mam rację?
5 gru 14:39
Przemysław: No, bo niepodzielna przez 3 daje resztę 1 albo 2.
5 gru 15:03