matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
tadek:
lim −>
∞
(
√
n
2
+5
−n)/(
√
n
2
+2
−n) Wychodzi mi 0/0 po wyciągnięciu n przed nawias, innym wyszło 1?..
5 gru 13:03
Jerzy:
tym innym wyszlo dobrze
5 gru 13:17
tadek:
jak rozwiązać to?
5 gru 13:23
Janek191:
n
2
+ 5 − n
2
√
n
2
+ 5
+ n
a
n
=
=
n
2
+ 2 − n
2
√
n
2
+ 2
+n
5
√
n
2
+ 2
+ n
=
*
=
√
n
2
+ 5
+n
2
5
√
1 +
2
n
2
+ 1
=
*
2
√
1 +
5
n
2
+ 1
więc
5
√
1 + 0
+1
5
lim a
n
=
*
=
2
√
1 + 0
+ 1
2
n→
∞
5 gru 13:48
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick