Oblicz pochodną w punkcie
Dawcioo: Potrzebuje pomocy w obliczeniu pochodnej w danym punkcie x0
y=3x2−x x0=−2
5 gru 12:22
Jerzy:
y'(x) = 6x − 1
y'(2) = 6*(−2) −1 = − 13
5 gru 12:27
Dawcioo: Dzięki Jerzy ale mam jeszcze jedną prośbę, czy mógł byś mi wytłumaczyć tą krótką ale skuteczną
metodę? Ponieważ ja próbowałem rozwiązać to wzorem na pochodną w punkcie x0 ale mi nie
wychodziło.
5 gru 12:32
Dawcioo: Dobra odwołuję głupie pytanie!
5 gru 12:33
Jerzy:
pochodna jako taka jest też funkcją
można zatem to zadanie sprowadzić do: znajdź wartość funkcji: y = 6x − 1 dla x0 = −2
5 gru 12:34