oblicz przedziały monotoniczności i ekstrema lokane funkcji
jarek: f (x) = x3 + 6x2 −15x + 5
5 gru 08:42
PW:
f'(x) = 3x2 + 12x − 15
f'(x) = 3(x2 + 4x − 5)
Szukamy "kandydatów na ekstrema lokalne":
f'(x) = 0 ⇔ x2 + 4x − 5 = 0
(1) f'(x) = 0 ⇔ (x−1)(x+5) = 0
x1 = 1, x2 = 5
O tym, że wyliczone punkty są punktami, w których funkcja f osiąga ekstremum lokalne, decyduje
zmiana znaku pochodnej w otoczeniu tych punktów (wystarczy narysować parabolę (1) i wyciągnąć
wnioski − w którym punkcie f osiąga minimum, a w którym maksimum lokalne).
5 gru 10:03