Jak dowieść że 1+tg^2x = 1/cos^2x?
LordShadow47: 1+ tg2x = (sin2x+ cos2x) / cos2x
skąd się bierze ta zależność?
Wiem że istnieje taka zależność jak jedynka trygonometryczna i że tg to sin/cos. Ale nie mogę
do tego dość stosująć te wzory.
ostateczny wynik to 1/cos2x. Prosiłbym o ładne rozpisanie tego tak żeby było widać kiedy
zachodzą dane zależności itd.
5 gru 02:03
ZKS:
| | sin2(x) | | cos2(x) + sin2(x) | | 1 | |
1 + tg2(x) = 1 + |
| = |
| = |
| |
| | cos2(x) | | cos2(x) | | cos2(x) | |
5 gru 02:27