Zbadać ciągłość funkcji
Benny: | | ⎧ | |x−1|, x∊ℚ | |
| f(x)= | ⎩ | |x+2|, x∊ℛ/ℚ |
|
Tylko definicja czy może ktoś ma jakiś ładny pomysł?
5 gru 00:59
PW: Wziąłbym dowolną liczbę niewymierną x0 i zdążał do niej dowolnym ciągiem liczb wymiernych (to
wszystko teoretycznie, bez wskazywania konkretów).
5 gru 10:43
Hugo: @PW widzę że ty tu const pracujesz
5 gru 10:49
PW: Hugo, akurat jem śniadanie
5 gru 10:54
Benny: Czy przecięcie f(x)=|x−1| i g(x)=|x+2| ma jakiś związek? Osobno trzeba badać ciągłość w tym
punkcie?
5 gru 17:54
Benny:
6 gru 19:58
zeesp: Ile wynosi f(0)

0∊Q zatem f(0)=|0−1|=1
| | √2 | |
weźmy ciąg liczb niewymiernych zbiegających do 0 (np xn= |
| ) |
| | n | |
| | √2 | | √2 | |
f(xn)=| |
| +2|= |
| +2→2 |
| | n | | n | |
czyli znaleźliśmy ciag x
n→0, ale nieprawdą jest, że f(x
n)→0
6 gru 20:04
zeesp: ..,że f(xn)→f(0)=1 miało byc *
6 gru 20:04
Benny: Tu są wzięte tylko liczby naturalne? Z tego wynikła nieciągłość w zerze?
6 gru 20:23
zeesp: Funkcja jest nieciagła gdy jest nieciągła w jakimś punkcie

Jezeli chcesz pokazać, ze nie ejst ciągła w każdym punkcie to analogiczne rozumowanie
| | √2 | |
dla punktu q∊Q bierzesz xn= |
| +q np itd... |
| | n | |
6 gru 21:11