logarytmy i działania na potęgach
ppp: | | 1 | |
a)log2√100−log2√30−log2 |
| |
| | 15 | |
b)log
2√120−log
2√30−log
215
4 gru 23:10
Jack:
| | √30 | |
a) log2 (10/√30 ) − log2 (1/15) = log2 |
| *15 |
| | 3 | |
4 gru 23:13
Janek191:
b) ... = log2 2 − log2 15 = 1 − log2 15
4 gru 23:19
Jack: Aj, cos mi sie samo zapisalo...ehh
a) log
2 5
√30 (jesli ma byc przyblizona wartosc to zamieniamy podstawe na dyche i kalkualtor
w reke)
| | √120 | | 2 | |
b) log2( |
| ) − log2 15 = log2( |
| ) |
| | √30 | | 15 | |
4 gru 23:20
Janek191:
d) 0,00010,5 = √0,0001 = 0,01
4 gru 23:21
Mila:
a)dobrze przepisałeś?
b)
log
2(
√120:30−log
2(15}=log
2√4−log
2(15)=log
2(2)−log
2(15)=1−log
2(15)
| | 81 | | 34 | | 3 | |
c)( |
| )1/4=( |
| )1/4= |
| |
| | 100000 | | 104*10 | | 10*4√10 | |
taka była liczba zer?
4 gru 23:22
Jack: Te przyklady jakies specyficzne...bez okreslonego wyniku : D
4 gru 23:23
Janek191:
e)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
100−32 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10032 | | √1003 | | √1 000 000 | | 1000 | |
4 gru 23:25
ppp: Mila dobrze
4 gru 23:26
ppp: w c) 0,0081 a nie 0,00081
4 gru 23:27
Mila:
c)
(0.0081)1/4=[(0.3)4]1/4=0.3 bo 0.3*0.3*0.3*0.3=0.0081
4 gru 23:50