Trudne zalozenia
Kamisiaa : Dla jakich wartości parametru m pierwistakami równania X2−2mx−m2−2m+4=0 są dwie różne liczby
ujemne x1 i x2 spełniające warunek |x1−x2|= 4√2
4 gru 22:28
msuj: Δ>0 i wykorzystaj wzory Viete'a
4 gru 22:29
Kamisiaa : X1+x2>0
X1*x2<0
Takie
4 gru 22:31
52: dwie różne Δ>0
obie ujemne x1x2>0
warunek z zadania |x1−x2|=4√2
4 gru 22:34
Kamisiaa : A czemu nie suma dodania?
4 gru 22:35
52: skoro mają to być liczby ujemne to kiedy dwie liczby ujemne dodane do siebie dadzą ci liczbę
dodatnia ?
4 gru 22:37
Kamisiaa : Nie
4 gru 22:38
Jack:
Warunek naturalnie :
|x1 − x2| = 4√2
√(x1 − x2)2 = 4√2 /// ()2 (obustronnie do kwadratu)
(x1 − x2)2 = 32
4 gru 22:48
4 gru 22:57