Proszę o pomoc w rozwiazaniu rownań:)
paucia348: 3x−2/x+2=5/3
2x/2+x + 4/3x+6 =0
ukośniki oznaczają poziomą kreskę ułamkową:
4 gru 21:39
Janek191:
| 3 x −2 | | 5 | |
| = |
| x ≠ − 2 |
| x + 2 | | 3 | |
Mnożymy na krzyż
4 gru 21:48
Janek191:
| 2 x | | 4 | |
| + |
| = 0 x ≠ − 2 |
| 2 + x | | 3 x + 6 | |
I ułamek rozszerzamy przez 3
| 6 x | | 4 | |
| + |
| = 0 |
| 6 +3 x | | 3 x + 6 | |
| 6 x + 4 | | 2 | |
| = 0 ⇔ 6 x + 4 = 0 ⇔ 3 x = − 2 ⇔ x = − |
| |
| 3 x + 6 | | 3 | |
4 gru 21:52
paucia348: Wyznacz p ze wzoru.
S/T= T−3/p
p/p−A=B/C
ukośniki oznaczają poziomą kreskę ułamkową
5 gru 10:18