geometria analityczna
ppp: .Wyznacz równanie prostej,która jest równoległa do prostej k:y= 13x+1 i przechodzi przez
punkt P(2,−1)
4 gru 21:22
Jack: Witam,
Jeśli proste są równoległe, to mają ten sam współczynnik kierunkowy prostej czyli "a"
| | 1 | |
skoro prosta k : y = |
| x+1 |
| | 3 | |
to ta druga ma
skoro punkt P należy
to podstaw za iks i y punkt P
P(2,−1) −> x=2, y=−1
podstawiasz i obliczasz b
4 gru 21:25
ax:
to równanie pęku prostych przez P
y−y
P=a(x−x
P) a współczynnik kierunkowy znasz
4 gru 21:26
ppp: czyli −1= 13*2+b
−1=23+b?
4 gru 21:31
ppp: b= −53
y=13x−53
4 gru 21:33
ppp: ?
4 gru 21:40
Jack: tak.
4 gru 21:42
ppp: a w tym przykładzie:
k:y= 14x+5
y=14x+b
−1=14*2+b
−1=12+b
−b=32
y=14x+32
Dobrze czy źle?
4 gru 21:48
ppp: ?
4 gru 21:53
Jack: przedostatnia linijka
chyba o "b" Ci chodziło

a wynik ...tak samo
Jak coś to zamiast "u" pisz "U" wtedy będzie "większy" ułamek...łatwiej rozczytać
4 gru 22:00
ppp: okej,dziękuję
4 gru 22:02
Jack: Proszę bardzo : D
4 gru 22:05
ppp: | | 3 | | 3 | |
znaczy nie będzie −b= |
| ,tylko b=− |
| tak? |
| | 2 | | 2 | |
4 gru 22:06
Eta:
p∥k i P(2,−1)∊p
| | 1 | | 1 | | 5 | |
p: y= |
| (x−xP)+yP ⇒ y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
4 gru 22:20