matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania wykładnicze
Karolcia :
Mogę liczyć na małą podpowiedź
?
3
x
2
−3
6−x
2
=72 z góry dzięki
4 gru 20:54
Janek191:
3
6
3
x
2
−
= 72
3
x
2
3
x
2
= t > 0
3
6
t −
= 72 / *t
t
t
2
− 72 t − 3
6
= 0
4 gru 21:00
Janek191:
t
2
− 72 t − 729 = 0 Δ = 5 184 + 2 916 = 8 100
√
Δ
= 90
72 − 90
t =
< 0 − odpada
2
72 + 90
t =
= 81
2
więc 3
x
2
= 81 = 3
4
x
2
= 4 x = − 2 lub x = 2 ==============
4 gru 21:04
Karolcia :
Dzięki
4 gru 21:07
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick