| a | b | c | |||
= | = | = 2R | |||
| sinα | sinβ | sinγ |
| 1 | ||
sin30o = | ||
| 2 |
| √2 | ||
sin135o = sin(90+45) = cos45o = | ||
| 2 |
Nie krzycz bo zle się czyta
Narysuj sobie trojkat rozwartokątny i wpisz go w okrag (zrob rysunek
Z twierdzenia sinusow masz (zobacz jak brzmi to twierdzenie
| a | |
=2R | |
| sinα |
| a | b | ||
= | |||
| sinα | sinβ |
| sin30o | ||
sin15o albo sobie policz z ewzoru polowkowego przyjmując ze sin15o= | ||
| 2 |
| a | c | |||
potem np. z proporcji | = | wylicz c | ||
| sinα | sinγ |