granica ciągu
Majka: Hej, wytłumaczy mi ktoś, czemu granica takiego ciągu bn= 1/(n+1) +1/(n+2) + ... + 1/(2n) wynosi
ln2?
PW: | | 1 | |
Wyraz bn jest przybliżeniem całki funkcji f(x) = |
| |
| | x | |
2
| | 1 | |
∫ |
| dx = ln(2) − ln(1) = ln2. |
| | x | |
1
Całkę przybliżamy w ten sposób, że odcinek [1, 2] dzielimy na n jednakowych odcinków (każdy o
| | 1 | |
długości |
| ) i pole pod wykresem na każdym takim przedziale przybliżamy za pomocą |
| | n | |
iloczynu
gdzie x
n jest krańcem przedziału, czyli za pomocą pola prostokąta leżącego pod wykresem.
Szczegóły są dobrze wytłumaczone np. w
https://www.mail-archive.com/poland-l@listserv.acsu.buffalo.edu/msg09795.html