Metoda eliminacji
studentka: Rozwiąż układy równań stosując metodę eliminacji a) x'(t)=1+4t−2x−4y, y'(t)=3/2 *t2 +y−x
b)x'(t)+y=0, x'(t)−y'(t)=3x+y
4 gru 19:38
sushi_gg6397228:
po lewej stornie masz pochodne ?
4 gru 19:39
studentka: tak
4 gru 19:49
studentka: wiec jak to zrobic?
4 gru 20:15
daras: 1. eliminujemy studentkę nr 1
2. eliminujemy ...patrz 1.
3. całkujemy i...mamy rozwiązanie z dokładnością do C= stała całkowania
4 gru 20:41
studentka: x'=1+4t−2x−4y
y'=3/2*t2−y−x
x=3/2*t2−y−y'
x'=3t−y'−y''
−4y+y'+y''=−t+2x−1
CORJ
−4y+y'+y''=0
r2+r−4=0
Δ=17, √Δ=√17
r1=(−1−√17/2) r2=(−1+√17/2)
y=C1e(−1+√17/2)x+C2e(−1+√17/2)x
CORN
C1'(x)e(−1+√17/2)x+C2'(x)e(−1+√17/2)x=0
C1'(x)*(−1+√17/2)e(−1+√17/2)x+C2'(x)*(−1+√17/2)e(−1+√17/2)x=−t+2x−1
czy jest jakiś inny sppsób na to?
4 gru 22:42
daras:
x' + y = 0
x' −y' = 3x + y
x' = −y
−y −y' = 3x + y
| | 3 | |
całka ogólna: y(t) = ∫dy = −∫(3x + 2y)dt = − |
| x2 −y2 + C |
| | 2 | |
5 gru 13:56
daras: całkę szczególną obliczasz podstawiając warunki brzegowe np. x(to) , y(to)
5 gru 13:59