Kombinatoryka
Borat: Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których cyfra tysięcy jest mniejsza od cyfry setek, a cyfra
setek jest mniejsza od cyfry dziesiątek?
4 gru 19:01
Borat: Jakieś pomysły?
4 gru 19:24
sushi_gg6397228:
wersja na piechote
wypisz warianty dla tysiecy, setek i dziesiatek
4 gru 19:25
Borat: Będzie ich ponad 100
4 gru 19:30
Borat: Dokładnie 7650
4 gru 19:30
Borat: 7560*
4 gru 19:30
Borat: A uwzględniając, że na początku jest 9 cyfr a na końcu 10 można podzielić przez 90 bo problemem
są tylko 3 środkowe liczby ale nadal jest ich 85 i dla mnie za dużo aby wyliczać na piechotę
4 gru 19:32
sushi_gg6397228:
− − − − −
− − 1 0 −
− − 2 0 −
− − 3 0 −
− − 4 0 −
− − 5 0 −
− − 6 0 −
− − 7 0 −
− − 8 0 −
w miesjce kresek odpowiednie liczby z reguły mnożenia
potem zamiast 0, dajesz "1"
4 gru 19:35
sushi_gg6397228:
zrobilem dla wiekszej cyfry setek od dziesiatek
popatrz i pokombinuj w swoim przykładzie, zaczynajac od miejsca dla " tysięcy" i " setek"
4 gru 19:37
Mila:
Masz odpowiedź?
4 gru 21:01
PW: Ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} wybieramy trzy − można to zrobić na
sposobów. Taką wybraną trójkę można uporządkować w sposób rosnący tylko na jeden sposób, liczba
(1) oznacza więc liczbę możliwości utworzenia cyfr tysięcy, setek i dziesiątek.
Na pozycji dziesiątek tysięcy może wystąpić dowolna cyfra oprócz 0, a na pozycji jedności −
dowolna cyfra.
Wszystkich sposobów utworzenia opisanej w zadaniu liczby jest zatem
| | | | 9·8·9·10·10 | |
9· | ·10 = |
| = 3·4·9·100 = 12·900 = 10800. |
| | | 6 | |
4 gru 22:04
Mila:
Potwierdzam , mam wynik jak u PW
Sposób ten sam.
4 gru 22:15
Mila:
Jest 120 takich ciągów, można wypisać, jest pewna prawidłowość.
4 gru 22:17