Uklad rownan
Ciapuch: Rozwiaz układ równań
x−y=1
ax + y − z=1
a2x+ay+z=1
Zal: a ≠ −1
Podejrzewam ze chodzi o Crammera ale nie wiem czy dobrze mysle
x mi wyszlo 2+a/1+a i co dalej
4 gru 18:31
sushi_gg6397228:
policz wszystkie trzy wyznaczniki
4 gru 18:45
Ciapuch: y=a2+a+1/1+a
z=1−a/1+a
4 gru 19:02
sushi_gg6397228:
gdzie obliczenia ?
4 gru 19:02
Ciapuch: No nie chcialo mi sie pisac wszystkich
Policzylem Wx, Wy, Wz i W a potem Wx/W itd
4 gru 19:11
sushi_gg6397228:
teraz, aby sprawdzić czy jest dobrze, to musze stracic czas aby samemu policzyc
Polecenie do zadania pewnie było w zależności od parametru "a" podaj liczbe rozwiazań
4 gru 19:15
Ciapuch: Dowoloną metodą rozwiaz uklad rownan
4 gru 19:20
sushi_gg6397228:
to jak dobrze policzyłeś x,y,z to już dalej nic nie robisz, bo nic sie nie skróci
4 gru 19:22