Wielomiany! Please
Matma: Dla jakich wartosci parametru m rownanie (x+2)[(m+1)x2−4mx+m+1]=0 ma trzy rozne pierwiastki
ujemne?
4 gru 18:09
Matma: Odp: m€(−&,−1) u (1,+&)
4 gru 18:15
ax:
jeden pierwiastek już widzisz x1=−2
To dwa kolejne musisz "dostać" z nawiasu kwadratowego ... muszą być one ujemne
i różne od −2.
4 gru 18:15
Borat: Δ=(−4m)2−4(m+1)(m+1)
z tego wychodzi trójmian kwadratowy dla m i znowu liczysz deltę
4 gru 18:20
Jack: skoro masz juz jeden pierwiastek, a chcesz miec jeszcze dwa , ujemne i rozne no
to
Δ > 0
x1 * x2 > 0
x1 + x2 < 0
4 gru 18:22
ax:
i muszą być różne od −2
4 gru 18:26
Jack: No tak, bo wtedy nie mielibysmy trzech roznych rozwiazan
4 gru 18:29