Prostokąt
dowodhelp: Obwód prostokąta ABCD jest równy 20, a tangens kąta pomiędzy jego przekątnymi to 34,
oblicz długość przekątnych.
4 gru 17:16
sushi_gg6397228:
podstaw pod wzór
4 gru 18:46
ax:
dobre sobie ... chyba wzór niejakiego prof.
sushi'go
4 gru 18:49
Jack:

tg alfa = 3/4
4 gru 18:52
Jack: jeśli dobrze polecenie zrozumiałem

2x + 2y = 20
x+y = 10
tg alfa = 3/4
4 gru 18:53
4 gru 18:57
Eta:
| | 3 | | 3 | |
a+b=10 i tgα= |
| to sinα= |
| |
| | 4 | | 5 | |
|AC|=BD|=2|DE|= 10k −− długość przekątnej , k>0
a+b=10 i a
2+b
2=d
2=(10k)
2 i P=ab= 2P(ΔADC)= 3k*10k=30k
2
a
2+b
2=10k
2 ⇒ (a+b)
2−2ab=100k
2 ⇒ ab= 50−50k
2 ⇒ 30k
2=50−50k
2
| | 500 | | 250 | | 25*10 | |
to d2= 100k2 = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | | 4 | |
4 gru 22:15
Eta:
2/ sposób
| | 3 | | 1 | | 3 | |
sinα= |
| to P= |
| d2*sinα = 5*k2* |
| = 30k2 |
| | 5 | | 2 | | 5 | |
dalej podobnie jak wyżej ..........................
4 gru 22:17
dowodhelp: Eto, a skąd wiesz, że połowa jednej przekątnej to 5k, a nie np. 6k?
4 gru 22:35
dowodhelp: Rozumiem już, boże jakie genialne! Dziękuję!
4 gru 22:37
dowodhelp: Wszystko jest dośc jasne, tylko nie rozumiem jak wpadłaś na to, aby a + b = 10 wziąć wszystko
do kwadratu
4 gru 22:39
Eta:
Sędziwy Pitagoras to mówi

|DE|
2= 9k
2+16k
2 ⇒ |DE|= ...........
4 gru 22:39
Eta:
a2+b2= d2 ⇒ (a+b)2−2ab=d2 ⇒ i.t.d
4 gru 22:42
dowodhelp: Genialne, mimo wszystko. Szacun.
4 gru 22:45
Eta:
4 gru 22:47
dowodhelp: A jeszcze, skad wiedziałaś, że chodzi o ten kąt, co narysowałaś Ty, a nie o ten, co narysował
Jack? Byłaby to różnica?
4 gru 22:48
Jack: Wyszłoby na to samo
4 gru 22:50
Eta:

α+β=180
o ⇒ β =180
o−α
sin α = sin(180
o−α)= sinβ
4 gru 22:53
ax:
jakie to samo mister Jack ... tangens tego kąta który waść zaznaczył byłby ujemny
4 gru 22:56
Eta:
Jasne
ax
4 gru 22:58
ax:
4 gru 23:01
Jack: no nie wiem nie wiem
4 gru 23:09
Jack: Wg fizyki, minus swiadczy tylko o tym ze kierunek jest przeciwny do obranych osi ukladu
wspolrzednych xD
4 gru 23:11
ax:
B
4 gru 23:20
ax:
Z
4 gru 23:20
Jack: D
4 gru 23:21
ax:
D
4 gru 23:21
Jack: U
4 gru 23:21
ax:
i już wiesz
4 gru 23:21
Jack: jesli predkosc wyjdzie na minusie, oznacza to, ze cialo porusza sie w druga strone niz ta ktora
przyjelismy (zazwyczaj przyjmujemy zgodnie z OX)
4 gru 23:22
ax:
nie w tym rzecz ... tgα=3/4 jednoznacznie określa o który kąt kaman

Inne założenie jest po prostu błędem
4 gru 23:25
Jack: ta wiem, nie chcialo mi sie sprawdzac ile to jest w przyblizeniu...ehh
4 gru 23:26
Eta:
4 gru 23:27
Mila:
Jack, jakie przybliżenie?
Jeden kąt między przekątnymi jest ostry drugi rozwarty, dla kąta rozwartego tangens jest
ujemny.
Słuchaj Ety.
4 gru 23:32