Rozwiąż równanie
xyz: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć rozwiązywanie równań za pomocą twierdzenia bezouta?
Na przykładzie równania:
2x3+3x2−6x−9=15
4 gru 17:05
AS: Ponieważ współczynnik przy x3 nie równa się 1,
nie można stosować twierdzenia o podzielniku wyrazu wolnego..
Stosuje się wtedy podstawienie x = y/2 (ogólnie x = y/ao)
Otrzymujemy wtedy równanie postaci
2*(y/2)3 + 3*(y/2)2 − 6*(y/2) − 24 = 0
y3/4 + 3*y2/4 − 3*y − 24 = 0 |*4
y3 + 3*y2 − 12*y − 96 = 0
Podzielniki wyrazu wolnego: ±(2,3,4,6,...96)
Sprawdzić który z nich spełnia równanie,niech to będzie liczba p.
Wtedy x = p/2
5 gru 12:24