pomocy
hejt: | | 1764 | |
Cena zbytu wyrobu jest równa p(x) = |
| gdzie x−cena jednostkowa wyrobu |
| | x+1 | |
Wyznacz max i min wielkość produkcji ktora nie przyniesie strat
wiedząc ze koszt całkowity podany jest wzrorem : k(x)=0,3x +1681
wyznacz wielkośc produkcji dla której zysk jest najwiekszy
prosze o rozwiazanie
4 gru 16:57
hejt: ktos cos?
4 gru 17:07
hejt: pomocy
4 gru 18:26
Jack: oblicz pochodną ?
4 gru 18:30
hejt: Jack to że pochodne to wiem, ale zad na pewno nie polega tylko na tym aby policzyc
pochodne tych 2 funkcji
4 gru 18:58
Jack: A może jednak ?
4 gru 19:10
hejt: no raczej nie
4 gru 19:19
hejt: a więc pomoże ktos?
4 gru 19:19
Jack: to sa 2 podpunkty czy jeden?
4 gru 19:24
hejt: są 2 polecenia, max zysk w miarę mam zrobiony, ale wartośc produkcji aby nie było strat to nie
mam pojęcia jak
4 gru 20:03
pipa: straty będą wtedy, gdy koszty produkcji będą większe od ceny zbytu
4 gru 20:08
hejt: od samej ceny zbytu czy od utargu ogólnie? czyli zeby nie było strat p(x)> k(x) czy U(x)
>k(x)... −> U(x)=p(x) * x
4 gru 20:28
hejt: tak?
4 gru 21:27