zad proste
ja: naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(1−x) jezeli:
f(x)=
| | 1 | | 1 | |
dla f(x)=− |
| x−1 dla x≤−1 oraz |
| x3 dla x>−1 |
| | 2 | | 2 | |
z wykesu odczytaj rozwiazanie nierownosci g(x)≥0
4 gru 16:28
ax:
wczoraj było
4 gru 16:32
Hugo:
4 gru 16:45
ja: zrobicie?
4 gru 16:51
ja: jak to zrobic
4 gru 17:07
Borat: Skoro g(x)=f(1−x)
to:
g(x)=−12(x−1)−1
4 gru 17:16
Borat: −12(1−x)−1 * tak powinno być, sorki
4 gru 17:17
ja: jak mam to niby narysowac chyba trzeba przesunac cos ..nie da sie tego narysowac co podales
4 gru 17:48
Borat: −12(1−x)−1 = 12x−32
g(x)=12x−32 jest to wykres prostej y=ax+b, więc podstawiasz za x dowolne dwie liczby
i zaznaczasz punkty na układzie współrzędnych i rysujesz prostą a następnie ją obcinasz do
podanej dziedziny czyli w tym przypadku x≤ −1 i to samo robisz z drugim równaniem a następnie
odczytujesz z wykresu to co masz odczytać
4 gru 17:57
ja: jak zrobic to zadanie prosze o pomoc
4 gru 17:59
ja: ze co ? a nie tak ?−−>ja tak zrobilem−−>−1/2(1−x)−1 dla x≤−1 i drugi wzor dla x>−1

ja tak
rysuje i wychodzi troche inny wykres a w odp pisze zeby najpierw narysowac wykres f(x)potem
f(x−1) a na koniec f(1−x) ale dlaczego jak ja zrobilem to pierwsze to nie wychodzi
4 gru 18:02
Mila:

f(1−x)=f(−x+1)
wykres f(x)→Translacja o wektor [−1,0] ⇒otrzymujesz wykres funkcji h(x)=f(x+1)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
h(x)=− |
| (x+1)−1⇔h(x)=− |
| x− |
| −1, |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
h(x)=− |
| x− |
| dla x≤−2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
h(x)= |
| (x+1)3 dla x>−2 następnie symetria zielonego wykresu względem OY |
| | 2 | |
otrzymasz wykres g(x)=f(−x+1)
Narysuj i napisz wzór, zobacz czy Ci wyjdzie jak w odpowiedzi, po kolacji tu spojrzę.
Napisz jak Ci poszło.
4 gru 19:36
ja: zle ci wyszedl wykres powinien byc blize 1 i troche inaczej wyglada
4 gru 19:44
4 gru 19:47
Mila:

Ja rozwiązywałam inną metodą, przeczytaj.
Zadanie nie jest skończone , jeżeli odbijesz względem OY , to będzie to samo.
Ponadto trzeba by dać większe jednostki, aby było dokładniej.
Spróbuj zrobić wg mojej instrukcji.
Czy wiesz ?
1) jaki jest wzór h(x) =f(x−1) dla obu "gałęzi"?
2) środkowy wykres ( u Ciebie) masz po translacji o wektor [1,0] mojego niebieskiego wykresu.
3) A trzeci wykres to jakie przekształcenie wykonałeś?
4 gru 23:00
ja: translakcja nie mamy tego
4 gru 23:50
Mila:
Translacja to inaczej przesunięcie równoległe.
4 gru 23:51
Eta:
4 gru 23:51
Eta:
A co to jest : odcięta punktu i rzędna punktu ? wiesz?
4 gru 23:53
Mila:
Ja chyba wiem .
4 gru 23:53
Eta:
4 gru 23:54
Eta:
Hej "małolatku"
4 gru 23:57
ja: co to ma byc ..ludzie najpierw mi powiedzcie jak to zrobic zwarzajac ze jak podstawie za x 1−x
to zle wychodzi a ty mi mowisz o translacji ktorej nie znam
5 gru 00:00
ja: herhor help
5 gru 00:01
Eta:
Nie umiemy angielskiego

Napisz prośbę w ojczystym języku
5 gru 00:03
Mila:
Przecież napisałam.
1)
Rysujesz wykres f(x)
2) f(x)→przesunięcie wykresu o wektor [−1,0] ( jedna jednostka w lewo) otrzymujesz wykres
funkcji
(ten zielony na rys.19:36)
h(x)=f(x+1)
3) odbicie symetryczne wykresu h(x) względem osi OY i otrzymujesz wykres
g(x)=f(−x+1) ten na wykresie z godziny 23:00
Ponadto zadajesz grzecznie pytanie, jeżeli masz wątpliwości.
Po co te nerwy, my się nie denerwujemy, tym, że ktoś czegoś nie rozumie.
5 gru 00:08
Mila:
Eta zobacz ten rysunek w linku,
5 gru 00:09
ja: ej gdzie jest linki nie ma linku
5 gru 00:12
Mila:
do Ja, napisz jakie wzory, czy wykresy Ci nie wychodzą.
5 gru 00:12
Mila:
19:47, to było do Ety
5 gru 00:13
Mila:
To do jutra. Dobranoc
5 gru 00:19
ja: no jak za x podstawie 1−x to ne wychodzi
5 gru 00:29
Mila:
Jutro, wyjaśnię po kolei , bo teraz zasypiam.
5 gru 00:33
ja: bywaj
5 gru 00:35
ja: slucham
5 gru 13:01
ja: dziukasi pomozcie
5 gru 16:27
Mila:

Wiadomości:
a) Po przesunięciu wykresu funkcji f(x) o wektor [a,0] otrzymujesz wykres funkcji o wzorze
f(x−a), czyli po przesunięciu o wektor [−1,0] wzór f(x−(−1))=f(x+1)
b) po odbiciu symetrycznym wykresu f(x) względem OY otrzymujesz wykres funkcji o wzorze
f(−x)
=================
W tym rozwiązaniu w książce masz zastosowane przekształcenia:
1) przesunięcie o wektor [1,0] i otrzymasz wzór funkcji:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x−1)=− |
| (x−1)−1=− |
| x+ |
| −1 ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(x−1)= − |
| x− |
| dla x≤0 |
| | 2 | | 2 | |
i
| | 1 | |
f(x−1)= |
| (x−1)) 3 dla x>0 |
| | 2 | |
2) Następnie masz zastosowaną symetrię względem prostej x=1
i tu już trzeba zastosować pewne wzory, nie wiem, czy to umiesz, dlatego zaproponowałam inny
sposób, wtedy łatwo napisac wzory.
bo łatwo pisać wzory.
==================
Możesz od razu obliczyć jaki jest wzór końcowy ( nie przejmując się środkowym wykresem) tak:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
g(x)=− |
| (−x+1)−1⇔g(x)= |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Dla jakich x−ów ustalasz wg wykresu.
============================
Jesteś w LO , czy na studiach?
Bo nie wiem na jakim poziomie to tłumaczyć.
wg mojej motody:
1) Przesunięcie wykresu f(x) o wektor [−1,0] , otrzymasz wzór:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
h(x)=f(x+1)=− |
| (x+1)−1=− |
| x− |
| dla x≤−2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2) symetria względem OY
otrzymujesz wzory:
==================
g(x)≥0 ⇔x∊(−
∞, 1>∪<3,
∞)
===============
Wykresy popielate nie są brane pod uwagę ( to linie pomocnicze,
tutaj nie można narysować kawałka wykresu, dlatego zamazałam)
5 gru 17:27
ja: bez jaj to jest zad z matury rozszerzonej ale...
5 gru 18:17
ja: dziekuje bynajmniej bardzo
5 gru 18:18
ja: nic z tego nie rozumiem o co tu wogole chodzi
6 gru 15:55
6 gru 17:28