granica funkcji w punkcie (logarytm)
Łukasz: Witam!
Szukam dobrej duszy, która wytłumaczy mi jak obliczyć taką granicę:
lim (x→10) (log(10) x −1)/(x−1)
Wiem, iż ma wyjść 1/10ln10
4 gru 15:53
Łukasz: chodzi o logarytm dziesiętny z x, a na dole ma być x−10

lekka pomyłka
4 gru 15:54
Jerzy:
jeśli jest tak , jak napisałeś, to granica = +
∞ lub −
∞ (w zależności ,czy prawostronna, czy
lewostronna)
| | log(10 − 1) | |
= limx→10 |
| = +/− ∞ |
| | 0 | |
4 gru 16:03
Łukasz: ta jedynka jest już poza logarytmem w liczniku
4 gru 16:07
Łukasz: i niestety wychodzi 0/0
4 gru 16:07
Benny: | | | | x−10 | | ln(1+ |
| )10/(x−10) * (x−10)/10 | | | 10 | |
| |
=limx→10 |
| = |
| | ln10*(x−10) | |
| | lne(x−10) | | 1 | |
=limx→10 |
| = |
| |
| | 10*ln10(x−10) | | 10ln10 | |
4 gru 16:46
Łukasz: Dzięki!
4 gru 17:19