Prosze o pomoc
Aniutek: 1 . Ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a=8 oraz o objętości V=320 przecięto
płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy i dzielącą wysokość na połowę. Oblicz stosunek
objętości powstałych brył.
4 gru 15:39
Jerzy:
zadanie sprowadza się do policzenia krawędzi podstawy przekroju
wskazówka: przetnij ten ostrosłup płaszczyzną przechodząca przez dwie przeciwległe krawędzie
i obliczysz przekatną przekroju
4 gru 15:42
Aniutek: Kiedy ja jestem w tym kompletnie zielona

i nawet nie wiem od czego zaczac
4 gru 15:46
Jack:

V = 320
a = 8
4 gru 15:46
Jerzy:
| H | | 1/2H | |
| = |
| , gdzie: d − przekatna podstawy , x − przekatna przekroju |
| d | | x | |
H − wysokość bryły
4 gru 15:48
Aniutek: Jack wlaśnie w tym samym punkcie stoje
4 gru 15:48
Jerzy:
znając x , obliczysz pole podstawy przekroju i po zadaniu
4 gru 15:50
Aniutek: Jerzy , chciałabym mieć takie podejscie

tych zadan jest jeszcze 4, i wszystkie sa podobne ,
a ja nawet nie wiem jak mam sie do tego wzoru odniesc
4 gru 15:51
Jerzy:
x − przekątna podstawy przekroju bryły
4 gru 15:52
Jerzy:
ze wzoru na objętość oblicz: H , mając H oblicz: x , znając x obliczysz objętość górnej
części przekrojonej bryły
4 gru 15:53
Aniutek: Kulę o objętośći 3/4 pi przetopiono na dwie równe kule, oblicz pole calkowite jednej nowej
kuli.
A jak zacząć to zadanie ?
4 gru 15:54
Aniutek: Juz zrozumiałam
4 gru 15:54
Jerzy:
| | 1 | |
ze wzoru na objętość oblicz R potem Vp = |
| V i wylicz: r −promień małej kuli |
| | 2 | |
4 gru 15:58
Aniutek: Jejku przepraszam , ze tak mecze a pomozesz jeszcze z tym ?
−−−−> Powierzchnia boczna stożka po rozwinieciu jest półkolem o promieniu 8cm.
a) znaleźć objętość i pole powierzchni całkowitej i tego stożka.
b) jaką miarę ma kąt rozwarcia stożka?
i jakbys mógł to rysunek

Bede naprawde wdzieczna
4 gru 16:01
Aniutek: Ale ja tu czegos nie rozumiem , jak mam obliczyc R jezeli objętość kuli wynosi 4/3 pi a wzór na
kule to
V=4/3pi r3
4 gru 16:11
cos tam:
R = 1
4 gru 16:22
4 gru 16:23
Aniutek: Cos tam − mógłbyś mi obliczyc to zadanie ? Bo ja sie głowie i troje a wciaz nic
4 gru 16:25