miejsca zerowe
ktoś: Ile miejc zerowych ma funkcja f(x)=cos(x2+x) w przedziale (−2,2) i jak to piliczyć?
4 gru 15:17
Jerzy:
jedno: x = 0 ( popatrz na wykres funkcji: f(x) = cosx )
4 gru 15:19
Janek191:
4 gru 15:22
ktoś: nie bardzo to widzę, mógłbyś wytłumaczyć? Proszę
4 gru 15:22
Jerzy:
przepraszam .... dwa
| x | | π | | x | | π | |
| + x = |
| lub |
| + x = − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 gru 15:23
ktoś: Teraz widzę
4 gru 15:23
Jerzy:
też pomyślałem o sinusie
4 gru 15:24
Jerzy:
4 gru 15:25
Janek191:
@ Jerzy
To jest wykres funkcji
f(x) = cos x , dana jest funkcja f(x) = cos ( x + π2)
4 gru 15:28
4 gru 15:30
Jerzy:
| | x | |
dana jest funkcja f(x) = cos( |
| + x) ... jeśli dobrze widzę  |
| | 2 | |
4 gru 15:31
Janek191:
| | x | | π | |
Tam jest |
| + x czy |
| + x ? |
| | 2 | | 2 | |
Jaki sens ma I wersja
4 gru 15:33
Jerzy:
| | π | | π | |
3x = π ⇔ x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ , więc w podanym przedziale tylko dwa |
| | 3 | | 3 | |
4 gru 15:34
Janek191:
Niech się ktoś : wypowie
4 gru 15:34
ZKS:
Najlepiej skopiować argument i wszystko się rozjaśni.
4 gru 15:41
ktoś: w zadaniu jest x2+x
4 gru 15:44
ktoś: x/2 + 2
4 gru 15:45