Oblicz
Natalia: Rozwiąż równanie 2x −
√x −3=0 wiem ze należy podstawic t pod
√x lecz x wychodzi mi 9 A w
| | 9 | | 9 | |
odpowiedziach jest |
| to mój błąd czy książki ? Jeżeli faktycznie wychodzi |
| to |
| | 4 | | 4 | |
mógłby mi ktoś to rozpisać ?
4 gru 15:05
ZKS:
Pokaż jak liczysz.
4 gru 15:08
Jerzy:
t =
√x i t ≥ 0 i t
2 = x
| | 3 | | 9 | |
2t2 − t − 3 = 0 ⇔ t = |
| lub t = − 1 ( odpada) , zatem: x = t2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
4 gru 15:10
Janek191:
x ≥ 0
2*(
√x)
2 −
√x − 3 =0
Δ = 1 − 4*2*(−3) = 25
√Δ = 5
| | 1 − 5 | | 1 + 5 | | 3 | |
√x = |
| = − 1 < 0 lub √x = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
więc
===================
4 gru 15:19
Natalia: Super! Dzięki za pomoc, już widzę swój błąd
4 gru 17:44