Pomocy
...: W oprocentowaniu złożonym kapitał 12 mln zł podwoił swoja wartość po 6 latach. Jaka będzie jego
wartość po dalszych dwóch latach ?
4 gru 12:13
dero2005:
24=12(1+r)6
r = 12,24%
X = 12(1+0,1224)8
X = 30,237 mln
4 gru 12:26
Asd: Dlaczego do potęgi 8?
4 gru 12:35
dero2005:
bo 6 + 2 = 8
4 gru 12:45
Asd: Ok dzięki
4 gru 13:55
Asd: A mógłbyś mi pomóc jeszcze pokazać jak dokładnie wyliczyć r bo gubię się przy tej potędze?
4 gru 14:25
dero2005:
24=12(1+r)6
(1+r)6=2
6lg(1+r)=lg2
6lg(1+r)=0,3010
lg(1+r)=0,05017
100,05017=1+r
1,122457=1+r
r=0,1224
r=12,24%
4 gru 15:21
...: Dziękuje
4 gru 19:11