matematykaszkolna.pl
Znajdź takie parametry a, b, żeby funkcja była ciągła: Kaemteka: Znajdź takie parametry a, b, żeby funkcja była ciągła:
 ln(1+sin(ax) 
f(x)={

, x<0
 ex − 1 
2013, x=0
 1− cos(tgx) 

, x>0
 (sin(bx))2 
Wiem, że granica lewostronna z 1. wzoru powinna być równa prawostronnej z 3. i równa wartości f(0)=2013, ale jak to zrobić? Przy okazji mam jeszcze pytanie o n→. np. inf A=(−1)n mogę udowodnić z granicy przy n→, zakładając, że w tej nieskończoności co drugie n powinno być przecież nieparzyste, czy to jest jakaś kompletna herezja? emotka Dziękuję bardzo za odpowiedź, czeka mnie 1. kolokwium w poniedziałek i się denerwuję... (to są zadania z poprzednich kół)
4 gru 11:21
Benny: Liczyliście granicę przy użyciu de l'Hospitala?
4 gru 11:24
Benny: Chociaż ładnie da się przekształcić.
 ln(1+sin(ax)) ln(1+sin(ax))sin(ax)/sin(ax) 
limx→0

=limx→0

=
 ex−1 ex−1 
 sin(ax)*(ln(1+sin(ax))1/sin(ax) x 
=limx→0

*

*a=
 ex−1 ax 
 sin(ax) x 
=limx→0

*

*(ln(1+sin(ax))1/sin(ax)*a=a
 ax ex−1 
Jeśli nie wiesz czemu zostało tylko "a" to pytaj emotka
 1−cos(tgx) 
limx→0+

=
 (sin(bx))2 

tgx 
1−2cos2

+1
 2 

tgx 
2(1−cos2

)
 2 

=limx→0+

=limx→0+

=
 (sin(bx))2 (sin(bx))2 

tgx 
2sin2

2 

tgx 
(

)2
 2 
 (bx)2 
=limx→0+

*

*

=
 (sin(bx))2 
 tgx 
(

)2
 2 
 (bx)2 

1 
2*

tg2x
 4 
 1 
=limx→0+

=

(bx)2 2b2 
Nie jestem pewny tego drugiego, bo liczyłem wszystko tutaj.
4 gru 11:51
Kaemteka: No właśnie Hospitala już nawet znamy, ale mamy zakaz używania go na 1. kole, dopiero na 2. ... emotka bez sensu. dziękuję bardzo, w życiu bym na to nie wpadła sama, ale jak zobaczę sposób, to jest szansa, że coś podobnego wyprodukuję emotka a masz może pojęcie o tym n→? bo to mi by się przydało jeszcze w innych zadaniach, np. mogę napisać coś takiego: n−6*7n ?
4 gru 12:04
Benny: Całe zadanko daj to będę wiedział o co chodzi.
4 gru 12:11
ZKS: Można w ten sposób.
ln[1 + sin(ax)] x ln[1 + sin(ax)] 

=

=
ex − 1 ex − 1 x 
x 

• ln[1 + sin(ax)1/x] =
ex − 1 
x 

• ln[1 + sin(ax)]1/sin(ax)sin(ax)/x =
ex − 1 
x 

• ln[1 + sin(ax)]1/sin(ax)sin(ax)/ax • a
ex − 1 
Dla x → 0 mamy 1 • ln(e1 • a) = a
4 gru 15:17
ZKS: Nie zauważyłem myślałem, że pierwsze też było liczone regułą de l'Hospitala. emotka
4 gru 15:20
Benny: Nigdzie nie korzystałem z de l'Hospitala. Sprawdź drugą cześć, bo mogłem się gdzieś machnąć.
4 gru 15:37
ZKS: Jest okej spojrzałem na wypowiedź o użyciu de l'Hospitala i nie zwróciłem uwagi na to, że jest to przekształcone do podstawowych granic, a nie przy użyciu de l'Hospitala.
4 gru 15:44
Kaemka: No dobra, jednak mam pytania 😊 Benny, w 2. linijce dlaczego możemy wyłączyć sin ax z potęgi? Czemu ln(1+sin ax)sin ax to 1, skoro tam jest 1+sin ax a potęga to sin ax?
 x 
No i

to nie 0/0?
 ex −1 
ZKS, dlaczego x wędruje z mianownika do potęgi? emotka
4 gru 22:01
Benny: ln(1+sinax)sinax≠1 limx→(1+an)1/an=e
 ex−1 x 
limx→0

=1⇔limx→0

=1
 x ex−1 
Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie skierowane do ZKS.
 1 
c*logab=logabc w tym przypadku c=

x 
Jeśli nadal jest coś niezrozumiałe, pytaj emotka
5 gru 00:40
Kaemka: No tak, własności logarytmu! A mi tak się ln kojarzy z e i z tym że ma za podstawę granicę że podchodzę do niego jak do jeża
 ex−1 sin x 
A ta granica x→0

to jest taka specjalna granica jak lim x→0

? Bo w tej
 x x 
postaci to na chłopski rozum 0/0 emotka
5 gru 11:32
Benny: Tak też taka "specjalna" granica. Na wykładzie nie było?
5 gru 11:47
Kaemteka: rysunekNo nie, jestem prawie pewna, że nie było − w notatkach nie mam. Może w zeszłym roku mieli, dlatego był taki przyklad na kole. W każdym razie dziękuję bardzo emotka i... mam kolejne zadanie, którego nie mogę znaleźć w necie emotka Moje ukochane dowody: Udowodnij, że jeśli funkcja f określona na przedziale (a, b) jest ciągła jednostajnie na przedziałach (a, c], [c, b) to jest też ciągła jednostajnie na przedziale (a, b) Ja chyba nawet nie rozumiem dokładnie, dlaczego tak jest. No bo niby oba przedziały zawierają c, ale czy w jednym nie może być to f. malejąca wolniej, a w drugim o szybciej, bo w każdym z tych przedziałów ma nieco inny wzór (ad. piękny wykres emotka )?
5 gru 16:50