Znajdź takie parametry a, b, żeby funkcja była ciągła:
Kaemteka: Znajdź takie parametry a, b, żeby funkcja była ciągła:
| | ln(1+sin(ax) | |
f(x)={ |
| , x<0 |
| | ex − 1 | |
2013, x=0
| | 1− cos(tgx) | |
|
| , x>0 |
| | (sin(bx))2 | |
Wiem, że granica lewostronna z 1. wzoru powinna być równa prawostronnej z 3. i równa wartości
f(0)=2013, ale jak to zrobić?
Przy okazji mam jeszcze pytanie o n→
∞. np. inf A=(−1)n mogę udowodnić z granicy przy n→
∞,
zakładając, że w tej nieskończoności co drugie n powinno być przecież nieparzyste, czy to jest
jakaś kompletna herezja?

Dziękuję bardzo za odpowiedź, czeka mnie 1. kolokwium w poniedziałek i się denerwuję... (to są
zadania z poprzednich kół)
4 gru 11:21
Benny: Liczyliście granicę przy użyciu de l'Hospitala?
4 gru 11:24
Benny: Chociaż ładnie da się przekształcić.
| | ln(1+sin(ax)) | | ln(1+sin(ax))sin(ax)/sin(ax) | |
limx→0− |
| =limx→0− |
| = |
| | ex−1 | | ex−1 | |
| | sin(ax)*(ln(1+sin(ax))1/sin(ax) | | x | |
=limx→0− |
| * |
| *a= |
| | ex−1 | | ax | |
| | sin(ax) | | x | |
=limx→0− |
| * |
| *(ln(1+sin(ax))1/sin(ax)*a=a |
| | ax | | ex−1 | |
Jeśli nie wiesz czemu zostało tylko "a" to pytaj
| | 1−cos(tgx) | |
limx→0+ |
| = |
| | (sin(bx))2 | |
| | | | | |
=limx→0+ |
| =limx→0+ |
| = |
| | (sin(bx))2 | | (sin(bx))2 | |
| | | | | | (bx)2 | |
=limx→0+ |
| * |
| * |
| = |
| | (sin(bx))2 | | | | (bx)2 | |
Nie jestem pewny tego drugiego, bo liczyłem wszystko tutaj.
4 gru 11:51
Kaemteka: No właśnie Hospitala już nawet znamy, ale mamy zakaz używania go na 1. kole, dopiero na 2. ...

bez sensu.
dziękuję bardzo, w życiu bym na to nie wpadła sama, ale jak zobaczę sposób, to jest szansa, że
coś podobnego wyprodukuję

a masz może pojęcie o tym n→
∞? bo to mi by się przydało jeszcze w innych zadaniach, np. mogę
napisać coś takiego:
n√−6*7n ?
4 gru 12:04
Benny: Całe zadanko daj to będę wiedział o co chodzi.
4 gru 12:11
ZKS:
Można w ten sposób.
| ln[1 + sin(ax)] | | x | | ln[1 + sin(ax)] | |
| = |
| • |
| = |
| ex − 1 | | ex − 1 | | x | |
| x | |
| • ln[1 + sin(ax)1/x] = |
| ex − 1 | |
| x | |
| • ln[1 + sin(ax)]1/sin(ax) • sin(ax)/x = |
| ex − 1 | |
| x | |
| • ln[1 + sin(ax)]1/sin(ax) • sin(ax)/ax • a |
| ex − 1 | |
Dla x → 0
− mamy
1 • ln(e
1 • a) = a
4 gru 15:17
ZKS:
Nie zauważyłem myślałem, że pierwsze też było liczone regułą de l'Hospitala.
4 gru 15:20
Benny: Nigdzie nie korzystałem z de l'Hospitala. Sprawdź drugą cześć, bo mogłem się gdzieś machnąć.
4 gru 15:37
ZKS:
Jest okej spojrzałem na wypowiedź o użyciu de l'Hospitala i nie zwróciłem uwagi na to, że jest
to przekształcone do podstawowych granic, a nie przy użyciu de l'Hospitala.
4 gru 15:44
Kaemka: No dobra, jednak mam pytania 😊
Benny, w 2. linijce dlaczego możemy wyłączyć sin ax z potęgi?
Czemu ln(1+sin ax)
sin ax to 1, skoro tam jest 1+sin ax a potęga to sin ax?
ZKS, dlaczego x wędruje z mianownika do potęgi?
4 gru 22:01
Benny: ln(1+sinax)
sinax≠1
lim
x→∞(1+a
n)
1/an=e
| | ex−1 | | x | |
limx→0 |
| =1⇔limx→0 |
| =1 |
| | x | | ex−1 | |
Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie skierowane do
ZKS.
| | 1 | |
c*logab=logabc w tym przypadku c= |
| |
| | x | |
Jeśli nadal jest coś niezrozumiałe, pytaj
5 gru 00:40
Kaemka: No tak, własności logarytmu! A mi tak się ln kojarzy z e i z tym że ma za podstawę granicę że
podchodzę do niego jak do jeża
| | ex−1 | | sin x | |
A ta granica x→0 |
| to jest taka specjalna granica jak lim x→0 |
| ? Bo w tej |
| | x | | x | |
postaci to na chłopski rozum 0/0
5 gru 11:32
Benny: Tak też taka "specjalna" granica. Na wykładzie nie było?
5 gru 11:47
Kaemteka:

No nie, jestem prawie pewna, że nie było − w notatkach nie mam. Może w zeszłym roku mieli,
dlatego był taki przyklad na kole.
W każdym razie dziękuję bardzo

i...
mam kolejne zadanie, którego nie mogę znaleźć w necie

Moje ukochane dowody:
Udowodnij, że jeśli funkcja f określona na przedziale (a, b) jest ciągła jednostajnie na
przedziałach (a, c], [c, b) to jest też ciągła jednostajnie na przedziale (a, b)
Ja chyba nawet nie rozumiem dokładnie, dlaczego tak jest. No bo niby oba przedziały zawierają
c, ale czy w jednym nie może być to f. malejąca wolniej, a w drugim o szybciej, bo w każdym z
tych przedziałów ma nieco inny wzór (ad. piękny wykres

)?
5 gru 16:50