proszę o pomoc
kaka: W banku obowiązuje kapitalizacja miesięczna przy rocznej stopie procentowej 12%.
Bank zamierza przejść na kapitalizację półroczną.
O ile powinien zmienić roczną stopę procentową ,aby zachować tę samą atrakcyjność
oprocentowania?
Skorzystałam ze wzoru na kapitalizację niezgodną złożona: Kn=Ko(1+rm)k k=m*n
ale gubię się w trakcie i nic mi nie wychodzi
4 gru 10:56
pipa: wpłać 100 zł na pół roku i kapitalizuj co miesiąc + 1 zł i ta końcówka która ci wyjdzi jest
oprocentowaniem półrocznym
4 gru 11:21
dero2005:
(1+0,1212)12 = (1+r2)2
.........................
r = 12,3%
4 gru 11:34
kaka: A co sie dzieję z niewiadoma n ?
4 gru 12:00
kaka: A co sie dzieje z niewiadomą n ?
4 gru 12:00
dero2005:
n =1
4 gru 12:04
kaka: Dziękuję
4 gru 12:05
pipa: po pół roku ze 100 zrobi ci się 106,15 zł więc 6,15X 2 = i masz to samo
a o wiele prościej
4 gru 12:56