oblicz
Marta: proszę o pomoc
oblicz x−2|x| dla x=4−2√6
4 gru 09:50
J:
podstaw za x i licz
4 gru 09:52
Marta: bez zadnego zmieniania znaku tak?
4 gru 09:54
pipa: ≈ −2,7
4 gru 09:57
Marta: końcowy wynik to 2(6+√6) tak?
4 gru 09:57
J:
dobre pytanie ... jaki znak ma x = 4 − 2√6 ?
4 gru 09:58
J:
nie
4 gru 09:59
Marta: czy to będzie wynik 2(−2+√6) ?
4 gru 10:02
J:
nie
4 gru 10:02
J:
pokaż obliczenia
4 gru 10:02
Marta: to już nie mam pojęcia. za pierwszy x podstawiam 4−2√6
a za |x| podstawiam −4+2√6? bo już tylko taka opcja mi została?
4 gru 10:03
Marta: za pierwszym razem podstawiłam za oba x taka sama wartość
za drugim razem za pierwszy x podstawiłam to co podane, a za |x| zmieniłam na znak 4+2√6
i teraz chciałam to zrobić jak napisałam wyżej. hmm
4 gru 10:05
J:
4 − 2√6 − 2(2√6 −4) = 4 − 2√6 − 4√6 + 8 = ...dokończ
4 gru 10:07
Marta: 6(2−
√6) dziękuję
4 gru 10:11
pipa: czyli tyle ile napisano @9:57
4 gru 12:58