przekształcanie
hajdik: naszkicuj wykres funkcji f(x)= 1/2(|x|−2)2−1 oraz g(x)= |2(x+3)2−2|.. Nie mam pojęcia jak to
rozpisać i poźniej narysować.. Proszę o pomoc
4 gru 09:31
J:
f(x):
| | 1 | |
dla x ≥ 0 f(x) = |
| (x−2)2 − 1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla x < 0 f(x) = |
| (−x−2)2 − 1 |
| | 2 | |
g(x) ... rysujesz : g(x) = 2(x+3)
2 − 2 , potem to co pod osią OX odbijasz nad oś
4 gru 09:34
hajdik: a przedział monotoniczności dla f(x) dla x≥0 jest funkcja malejąca (−∞,2> i rosnąca dla <2.∞)
a dla x<0 ?
a g(x) będzie malejąca (−∞,−3> i rosnąca<3,∞) ?
4 gru 09:47
Marta: ?
4 gru 09:55
J:

teraz ustalaj przedziały monotoniczności
4 gru 09:57
J:
rysunek dotyczy oczywiście tylko funkcji f(x) : czerwony dla x < 0 , zielony dla x ≥ 0
4 gru 10:05
Marta: a to nie jest tak, że wierzchołek f(x) jest równe 2 a nie −2?
4 gru 10:13
Marta: oczywiście pierwsza wspołrzędna. Czyli W=(2,−1)
4 gru 10:15
J:
yw = −1 ( popatrz na wykres )
4 gru 10:15
J:
nie widzisz,że ta funkcja ma dwa wierzchołki: xw = − 2 oraz xw = 2
4 gru 10:16
Marta: ah, sorry. faktycznie
4 gru 10:16
hajdik: g(x) będzie miało monotniczność : maleje (−∞,2> i rośnie od <2,∞) ?
4 gru 10:29
J:
a gdzie ma wierzchołek ?
4 gru 10:35
hajdik: wierzchołek ma w (−3,−2) ale na początku było napisane, ze mam cos odbić, hmm
4 gru 10:37
J:

zapomniałem

teraz ustalaj
4 gru 10:39
hajdik: czyli maleje od (−∞, −4> oraz <−3,−2>
i rośnie od <−4,−3> oraz <−2,∞> tak?
4 gru 10:47
natalia: dobrze rozumuje?
4 gru 11:11
J:
rozumowanie jest dobre .. tylko miejsca zerowe chyba złe
4 gru 11:12
hajdik: bardzo Cie prosze, pomóż mi w takim razie wyznaczyć ta monotoniczność .
4 gru 11:15
J:
oblicz miejsca zerowe tej funkcji
4 gru 11:16
hajdik: miejsca zerowe to −4 i −2
4 gru 11:21
hajdik: i co dalej?
4 gru 11:23
J:
10:47 ... masz OK ... to ja się pomyliłem
4 gru 11:25
hajdik: to dziękuję w takim razie

pozdrawiam
4 gru 11:26