monotonicznosc funkcji
Maciek: to nie zadanie lecz proste pytanie na ktore nie znam odpowiedzi a mi to bardzo potrzebne, gdy
licze dziedzine funkcji, przechodze do liczenia pochodnej z funkcji z ułamkiem to w u góry
zostaje mi samo −21, w kolejnym punkcie mam obliczyc równanie i dosstaje −21=0. czy to jest
uklad sprzeczny i nie ma rozwiazan? pomozcie mi proszę
3 gru 23:52
Bogdan:
Podaj treść zadania
4 gru 00:25
Maciek: U{3x} {x−7}
po zrobieniu dziedziny, przy wyliczaniuf'(x), u góry zostaje mi −21 i nie wiem co dalej zrobic
z tym przykładem
4 gru 06:22
Maciek: 3xx−7
4 gru 06:34
PW:
| | 3(x−7) − 3x | | −21 | |
f'(x) = |
| 2 = |
| |
| | x−7 | | (x−7)2 | |
− tylko się cieszyć, w całej dziedzinie f'(x) < 0 − funkcja f jest malejąca na zbiorze (−
∞,7) i
malejąca na zbiorze (7,
∞).
4 gru 08:41
Maciek: A możesz mi całe zadanie rozpisać na zbadanie monotoniczności funkcji rozpisać bo ja nie bardzo
rozumiem rozwiazania
4 gru 09:17