aa
stud: pochodna
y=x
x2
y'=(x
x2)'= (e
x2lnx)'= e
x2lnx * (x
2lnx)'= e
x2lnx *2xlnx *(lnx)' = e
x2lnx
*2xlnx *1/x
a wynik w odp jest e
x2lnx * (2xlnx +1)

to jest x do potęgi x
2 jak coś
3 gru 23:49
stud: jak to będzie w końcu : (?
4 gru 00:16
Bogdan:
y = x
x2
lny = ln x
x2 ⇒ lny = x
2 lnx
różniczkujemy obustronnie
| 1 | | x2 | | 1 | |
| *y' = 2x*lnx + |
| ⇒ |
| *y' = 2x*lnx + x /*y |
| y | | x | | y | |
y' = x
x2*(2xlnx + x)
albo
lny = ln x
x2 ⇒ lny = x
2 lnx ⇒ y = e
x2 lnx
y' = (2x lnx + x)*e
x2 lnx
4 gru 00:34
stud: a nie da sie tego jakos inaczej zrobic(bardziej moim sposobem)? bo watpie ze takie cos
zapamietam
4 gru 11:40
J:
najprostszy jest ten drugi:
f(x) = (g(x))h(x)
f(x) = eh(x)*ln(g(x)) −... i teraz: f'(x) = eh(x)*ln(g(x))*[(h(x)ln(g(x))]'
4 gru 11:49
stud: tak wlasnie zrobilem tylko gdzies mam blad i nie potrafie go zauwazyc: (
4 gru 12:05
J:
y = e
x2lnx
| | 1 | |
y' = ex2lnx*(2xlnx + x2* |
| ) = xx2(2xlnx + x) |
| | x | |
4 gru 12:09
stud: skąd się bierze +x2? bo tylko to mi uleciało gdzieś
4 gru 12:22
J:
| | 1 | |
(x2lnx)' = 2x*lnx + x2* |
| (ze wzoru na pochodną iloczynu) |
| | x | |
4 gru 12:24
stud: ahh ok zapomnialem ze to iloczyn, dzięki wielki
4 gru 12:57