Rozwiąż równania
qwe: Rozwiąż równania
1)
121−9x2=
1−3x1+3x+
1+3x3x−1
2) 5+
96x2−16=
2x−1x+4−
3x−14−x
Z góry dziękuję
3 gru 23:04
msuj: zapisz używając U {}{}
3 gru 23:09
Janek191:
Mniejszych liczb nie dało się napisać ?
Pisać z użyciem U
| 12 | | 1 − 3 x | | 1 + 3 x | |
| = |
| + |
| |
| 1 − 9x2 | | 1 + 3 x | | 3 x − 1 | |
| 12 | | 1 − 3 x | | 1 +3 x | |
| = |
| − |
| |
| 1 − 9 x2 | | 1 + 3 x | | 1 − 3 x | |
Prawą stronę sprowadzić do wspólnego mianownika: 1 − 9 x
2 = ( 1 + 3x)*(1 − 3 x}
3 gru 23:11
qwe: 1 Już sam nawet zrobiłem, udało się ale z drugim mam problem

Zaraz poprawię przykład
3 gru 23:20
qwe: | | 96 | | 2x−1 | | 3x−1 | |
2) 5 + |
| = |
| − |
| |
| | x2−16 | | x+4 | | 4−x | |
3 gru 23:21
Eta:
x≠4 , x≠ −4
| | 96 | | 2x−1 | | 3x−1 | |
5+ |
| |
| + |
| /* (x2−16) |
| | x2−16 | | x+4 | | x−4 | |
5(x
2−16)+96=(2x−1)(x−4) +(3x−1)(x+4)
..........................
dokończ i uwzględnij załozenia
3 gru 23:29
qwe: Dziękuję
3 gru 23:33
Eta:
3 gru 23:35