fkcje kwadratowa
dowodhelp: Funkcja kwadratowa.
Obwód pewnego trójkąta jest równy 6 cm, a jeden z jego kątów ma miarę 60 stopni. Promień okręgu
| | 2√3 | |
opisanego na tym trójkącie ma długości R = |
| cm. Wyznacz długości boków tego |
| | 3 | |
trójkąta tak, aby jego pole było największe. Oblicz pole trójkąta dla wyznaczonych długości
boków.
Zrobiłem to zadanie podstawiając pod wzór z promieniem okręgu opisanego na trójkącie
zawierającym sinus α, lecz nie mam pomysłu jak opisać to za pomocą funkcji kwadratowej.. ktoś
mógłby pomóc?
3 gru 22:51
dowodhelp: UP.
3 gru 23:06
Eta:

Z tw. sinusów :
| a | | 2√3 | | √3 | |
| =2R ⇒ a=2* |
| * |
| = 2 |
| sin60o | | 3 | | 2 | |
a+b+c=6 ⇒ b+c=4 ⇒ b= 4−c i c∊(0,4)
| | 1 | | √3 | | √3 | |
P= |
| b*c*sin60o = |
| *c(4−c) = − |
| c2+√3c |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
parabola ramionami do góry
to b
max= 4−2=
2
Takim trójkątem o największym polu jest trójkąt równoboczny o boku długości
2
3 gru 23:15
dowodhelp: Bardzo bardzo bardzo dziękuję.
3 gru 23:16
Eta:
3 gru 23:16
Eta:
Poprawiam chochlika

Oczywiście ma być : parabola ramionami
do dołu
3 gru 23:19