oblicz pochodną
jaroxxx: | | 3 | |
f(x) = 3x5 − 2√x + x2 − |
| |
| | x2 | |
3 gru 22:36
jaroxxx: wyszło mi tak :
| | 2 | | 3 | |
f`(x) = 15x2 − |
| + 2x + |
| |
| | 2√x | | x3 | |
3 gru 22:41
Janek191:
Źle
3 gru 22:51
jaroxxx: to ja ma być
3 gru 22:51
jaroxxx: nie ukrywam że mam problem z pierwiastkiem i ułamkiem
3 gru 22:52
Janek191:
Ile jest ( 3 x5 ) ' ?
3 gru 22:53
Janek191:
| | 6 | |
[− 3 x−2 ] ' = 6 x−3 = |
| |
| | x3 | |
3 gru 22:55
jaroxxx: o kurde, mój bląd z 3x
5 
a jak z pierwiastkiem
3 gru 22:56
Eta:
| | 2 | | 6 | |
f'(x)= 15x4 − |
| +2x + |
| |
| | 2√x | | x3 | |
3 gru 22:57